tisdag 13 december 2016

Köttfritt?

I DN[1] 2016-12-12 sid 5 i Stockholmsdelen finns en kortare artikel med rubriken ”Stockholm borde bli mer vegetariskt”. Där citeras Jonas Paulsson från Kampanjen Köttfri dag som menar att ”Det är extremt allvarligt att Stockholms stad inte beslutat att vara köttfritt till 2020” samt att ”Vi försöker speeda upp det till vegonorm. Det är hög tid att gå från köttfri dag till ett helt vegetariskt Stockholm”. I artikeln citeras också forskaren Kajsa-Stina Benulic på Södertörns högskola som gjort en studie kring ”medierapporteringen kring köttets miljöpåverkan och hur fokusgrupper ser på köttfria dagar”. Av detta dras slutsatsen att medier lägger ansvaret hos konsumenterna men att Benulic menar att hennes studie visar att information inte räcker som styrmedel.

Att principen i denna sista slutsats är riktig är jag den första att hålla med om. Information allena är troligen alltid ett för klent medel om man vill driva policy, oberoende av vilken fråga det gäller. Men den viktigare frågan här är huruvida ett köttfritt Stockholm är något önskvärt över huvud taget. Svaret på den frågan beror så klart av vilken orsak man vill att Stockholm (eller annan ort) ska vara köttfri. De skrivs inte ut speciellt tydligt men artikeln tycks ha fokus på en minskning av växthusgaser. Andra orsaker kan så klart vara att man tycker att köttkonsumtion är moraliskt fel. Exakt varför Paulsson anser att det är ”extremt allvarligt” att Stockholm blir helvegetariskt inom några år framgår dock ej.
Här följer min syn på det hela:

·         En av de centrala faktorerna vilka långsamt förvandlade våra förfäder till homo sapiens var transformationen från trädlevande, klättrande hominider med troligen övervägande vegetarisk kosthållning till marklevande, upprättgående, springande homo vars hjärnor växte av konsumtionen av benmärg från kadaver samt strandnära skaldjur.
·         Så småningom lärde vi oss att jaga och senare att tillaga våra byten genom värme från elden vi tämjt.  
·         I och med och allt sedan denna förvandling från människoapa till människa har en del av vår kosthållning innehållit fett och protein från andra djur. Men samtidigt har vi alltid varit generalister och opportunister vad gäller vårt födointag och vi har livnärt oss på det vi kommit över i de områden vi befolkat. Detta gäller även efter det att vil lämnat Afrika och spridit oss över jorden. Vi har jagat till lands, i vatten och i luften och samlat växtdelar, rötter, svampar, smådjur och insekter mm mm.  
·         Så vitt jag vet finns det inga belägg för existensen av ursprungsfolk som enbart livnärt sig på vegetarisk föda av någon sammansättning. Men med en kraftig generalisering kan man säga att ju närmare ekvatorn en människogrupp varit desto större del av dess föda har bestått av vegetabilier och omvänt ju närmare polerna desto större del av födan har bestått av djur.
·         Vi kan därför konstatera att fett och protein från djur är en essentiell del av vår föda men att en del av vår förda också alltid har utgjorts av växtlighet i någon form. På grund av evolutionen finns det vissa skillnader mellan hur människor från olika delar av jorden tar hand om olika föda. Vi utsöndrar devis olika enzymer redan i munhålan där vissa människors enzymer bryter ned stärkelse bättre än hos andra. Och vi har olika sammansättning av vår bakterieflora i tarmarna som tar hand om olika typer av föda olika bra (bakteriefloran kan i och för sig ändras delvis beroende på vad man faktiskt äter). Vilken förda som är bäst för just ”dig” eller ”mig” beror alltså till viss del på vår evolutionära bakgrund, var våra förfäder bodde och vad de åt. Men också på vår egen historia från födsel och genom livet.
·         Detta anser jag talar för att en strävan efter att i stor skala växla vårt födointag till uteslutande vegetariskt är fel. Det riskerar att leda till ett felaktigt näringsintag. Alla människor har ett behov av att en viss del av födan utgörs av animaliska produkter – om vi bara tar hänsyn till vad som måste sägas vara homosapiens artegna kost.
·         Att vi också måste ta hänsyn till andra faktorer är dock uppenbart. Det vi väljer att äta har producerats på något sätt och därför är det viktigt att beakta även detta. Religiösa anledningar till att välja en viss typ av föda ska jag inte diskutera. Etiska anledningar ska jag kort beröra nedan.
·         I och med att animaliska produkter är den del av vår artegna kost måste detta tas hänsyn till. Det är viktigare att vi får tillgång till artegen kost än att vi har tillgång till transporter eller annat när man ska väga hur olika faktorer påverkar miljön och klimatet.  
·         Så väl produktion av animalier som produktion av vegetabilier kan ha negativ påverkan på miljön och klimatet därför är det felaktigt att dra den ena eller andra typen av föda över en kant och påstå att ”X kost påverkar miljö/klimatet” negativt. All föda som produceras är en del av ett kretslopp men beroende på hur det konkret går till i produktionen kan det påverka till det sämre eller till det bättre. Att tillföra produkter från fossila energikällor är alltid att tillföra koldioxid och andra ämnen till kretsloppet. Att inte tillföra några fossila ämnen alls är i dagsläget i det närmaste omöjligt men mindre är alltid bättre än mer. Industriuppfödda nötkreatur matade med soja är sämre än ekologisk gurka men fossiluppvärmda växthusgrönsaker är sämre än kött från djur som betar av det som växer och samtidigt bygger toppjord som binder koldioxid – om man tar hänsyn till alla aspekter.
·         Lägger man stor vikt vid den etiska aspekten av att hålla och äta djur och att man anser att dödandet är moraliskt fel så måste man fundera på hur ekologiska nischer påverkas och hur många djur av andra slag än kor, grisar och får som får sätta livet till man odlar soja och vete i monokulturer värden runt.

Vad som är en hållbar födokonsumtion är en komplicerad fråga. De aspekter som måste beaktas är allra minst produktionens påverkan på den lokala naturen och alla varelser i denna, transporter till, under och från produktionen samt vad vi som homosapiens är skapta för att äta.
Svaret på detta är inte 100% vegetariskt för så många som möjligt.



[1] http://www.dn.se/sthlm/stockholm-borde-bli-helt-vegetariskt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar