söndag 4 december 2016

Svenska värderingar

I Dagens Nyheter 2016-12-04 ägnas kulturdelen i mycket åt nationalismen[1]. Bland annat skriver man om svenska värderingar och man har bland annat frågat ett antal kända svenskar om vad de anser vara svenska värderingar. Vidare redogör man för vad partierna anser vara svenska värderingar. Föga förvånande är det Sverigedemokraterna som har starkast känsla av att det finns svenska värderingar och dessutom anser sig vara på det klara med vilka dessa i så fall skulle vara.

Det finns vad jag kan se två sätt att tackla frågan om huruvida det finns svenska värderingar och vad dessa i så fall består i: en empirisk och en normativ.

Empirisk
Om man ser denna fråga som en empirisk fråga blir den omformulerad till någonting som:
Anser människor i Sverige att det finns svenska värderingar och vilka är dessa i så fall. Eftersom man inte kan fråga alla boende i Sverige så får man försöka sig på att göra ett urval och sedan sammanställa resultatet som då visar hur många av de tillfrågade som anser att det finns svenska värderingar samt vad de som anser att dessa finns anser att dessa är.

Normativt
Från ett normativt perspektiv blir frågan vad ”jag” eller ”vi” anser. Anser ”jag/vi” att det finns så måste ”jag/vi” sedan ange vilka de svenska värderingarna är och sedan rimligen också försöka att verka för att ”vår” tolkning antas av fler än ”oss”.


Förvisso anser jag att det är att göra verkligheten enklare än vad den är att hävda att det finns någonting som ”svenska värderingar” eftersom det är tämligen ogörligt att komma fram till mer än godtyckliga definitioner av vad ”svensk” är.
Man skulle dock kunna argumentera för att vi som i vid mening anser oss vara humanister, liberala och för ett öppet inkluderande samhälle ändå borde häva att det finns något så som svenska värderingar och att dessa består i till exempel följande:

·         att värna alla människors lika rätt,
·         demokrati,
·         jämlikhet och jämställdhet,
·         solidaritet,
·         rättsstatliga principer,
·         ett öppet och välkomnande samhälle

Vi skulle sedan föra ut denna tolkning i samhället och försöka sprida den i akt och mening att utkonkurrera andra mer inskränkta tolkningar. Om ovanstående blir till det som associeras med svenska värderingar så blir det svårare för de inskränkta att föra fram sina åsikter under namnet svenska värderingar och deras värderingar blir där med just deras och inte allmänt ”svenska”.

En farhåga vill jag dock lyfta. Det är alltid farligt att leka med elden och att ”återta” eller ”erövra” termen svenska värderingar för att fylla den med något positivt kan slå tillbaka eftersom man ändå går med på att spela på nationalisternas planhalva. Kanske är det bättre att hävda till exempel mänskliga rättigheter som ett paraplybegrepp för punkterna ovan och försöka förmedla att det är detta vi vill ska gälla i Sverige. Men samtidigt så lämnar man ju då just termen svenska värderingar till andra att fylla med sämre värderingar som tack vare termen kan få en air av allmängiltighet över sig i kraft av just ”svenska”. Så jag lutar ändå åt att det vore en god idé att erövra termen svenska värderingar och fylla den med vårt innehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar